Volgens sommigen begon het al in de 16de eeuw: de bijzondere band tussen het Museum Snijders&Rockoxhuis en de Antwerpse Sint-Jacobskerk. Adriaen Rockox, kamerheer van Keizer Karel, en zijn vrouw Catharina van Overhoff – de grootouders van de latere burgemeester Nicolaas Rockox – woonden toen in de Keizerstraat en drukten er hun stempel op de stad. In 1515 verwierven zij een eigen kapel in de nabijgelegen Sint-Jacobskerk: de Sint-Dymphnakapel, waar heel wat familieleden werden begraven. Hun nagedachtenis leeft voort in een indrukwekkend kunstwerk, een monumentaal drieluik van Jan Sanders van Hemessen. Het centrale paneel toont het Laatste Oordeel met zijluiken waarop Adriaen, Catharina en hun dertien kinderen staan afgebeeld. Dit absolute meesterwerk uit de Antwerpse renaissance hangt nog steeds op zijn oorspronkelijke plek, een zeldzaam stukje levende geschiedenis.
En die geschiedenis krijgt vandaag een nieuw hoofdstuk. Sinds de start van de renovatie van de Sint-Jacobskerk biedt het Snijders&Rockoxhuis een gastvrij onderkomen aan verschillende waardevolle kerkschatten. Zo blijven deze topstukken zichtbaar voor het publiek, in plaats van jarenlang achter gesloten deuren te verdwijnen. Een prachtig voorbeeld daarvan is het schilderij De aanstelling van Petrus als opperherder van de kerk van Jacques Jordaens. Dit Vlaamse topstuk wordt momenteel in een open atelier in het museum gerestaureerd. Een unieke kans om het restauratieproces van dichtbij te volgen!
Maar er is meer op komst… In de winter van 2026-2027 opent de tentoonstelling Van Hemessen & Vader in het Snijders&Rockoxhuis. Grote blikvanger? Het voornoemde, monumentale drieluik van Jan Sanders Van Hemessen, dat speciaal voor de Rockox-familie werd gemaakt. Om dit monumentale werk tot in de kleinste details te doorgronden, strijken Prof. Dr. Maximiliaan Martens (UGent) en Dr. Maarten Bassens (Snijders&Rockoxhuis) van 14 tot 16 juli neer in de Sint-Jacobskerk. Met geavanceerde camera’s en infraroodtechnieken zullen voorbereidende ondertekeningen en andere verborgen aspecten zichtbaar worden gemaakt… alsof we even mogen meekijken over de schouder van de meester zelf.